25 August 2011

bole blk kampung!!

hari ni alhamdulillah aku dpt cr extra money for hubby tok balik beraya di kampung kedah belah papa. aku sgt happy! tp en.somi x ckp pun bole blk ke tak. aku je yg beria ia... hahaaa.. semalam sis g buka posa ngn mama nya family. since posa aku x berkesempatan nk g umah mama. mama nega bz cr duit raya. sabtu ni i.allah aku g buka ngn mama. kat pasar mlm pun jd la. janji ble buka sama2. tak sabar rasanya nk raya. mira dah ada kat umah dr hari ahad lepas tp aku x berkempatan langsung nk jumpa dia. adui la rindu btol kat budak sorang tu. si tania tu pun sama...

15 August 2011

monday morning..

IFTAR buka puasa with baba n family. Semalam as a family we all pegi berbuka puasa at flaming steamboat danau kota. blk dar i berbuka we all g lepak kat danau kota bershopping sikit2 dulu. aku beli tudung kat dhiya. sgt comel dn sesuai for her age. beli seluar ala2 aladdin style for dhiya 2 helai rm15. sgt menarik bukan? aku punya zaman dulu jgn la nk mimpi dpt pakai baju2 mcm ni. paling cantik pun gqun and smoking maxy je. Tu kira dah cukup hebat la.. hahahaa...
smpai umah lewat dlm kol 11.30pm. buat burger for sahur and mkn dulu before tdo.
daddy kekeyangan perut dah mcm nuklear bom yg sedia meletop atau mungkin lebih tepat lagi macam perut katak.!! hahaha...

hari ni aku start pakai blk corset beautiful and minum lacto lite at th esame time. aku nk tgk ble dpt perubahan tak. nk turunkan berat ni.huawaaaaaa saya sudah montel. lepas raya azam baru nk ke gym yg dah lama sya tinggalkan..

sekian itu sahaja berita hari ini.

09 August 2011

majlis berbuka

hari ni RNT buat majlis berbula puasa bagi staff dan cust dekat bluewave. aku kena tinggalkan babyD dgn hubby. Tak pasti dia dpt jaga babyD atau tidak. aku harap sgt2 yg babyD x buat perangai pasal sian kat hubby. aku jarang tinggalkn babyD ngn hubby ber2 je. nak lg babyD nnt for sure akan kacau hubby nk buka nnt. aku dah siapkan sup daging n sambal belacan for hubby. i.allah dia akan dpt berbuka dgn tenang. hope babyD tdo awal ye sayang...

aku x bole nk blk lewat sgt if not babyD buat pangai nnt terjerit jerit mcm selalu klu aku x da... hurm tgh2 menaip ni tetiba bos masuk opis plak. nasib x kantoi. huhu..

jap lg dlm kol 4pm nk pam susu supaya hubby bole dtg amek stok susu for babyD.pengrbanan
seorang ibu buatmu anak .. dlm berpuasa ni pedih btol tekak bila pam susu.

Ok lah setakat ini sahaja entri hari ni. .

04 August 2011

bila puasa menjelma

hi ni dah masuk hari yg ke 4 berpuasa. bole dikatakan perut aku dah kempis sket la. muahahahaa... sepanjang jadual berpuasa ni aku masak for sahur n berbuka. tiba2 semalam rasa malas sgt nk masak. suh hubby bwak g bazar.. rindu btol nk g bazar cr makan. blk penuh tangan dgn plastik bag. haha kelakar tuh .. macam budak kecik berpuasa je. hubby marah btol habis rm25 pegi bazar saja tau dak. malam tadi aku tido awal pasal mata dah kuyu. macam ular sawa je. mlam ni sis nk dtg umah .. tak sabar nk buka ngn sis. rindu kat dia. dia sebok nak beli HP. so aku pun tlng la survey harga kat website.. nak gak tau hp apa yg dia nk pakai. sekali tgk blackberry la plak!! amboi kalah aku tuh.. tak puas hati btol aku dibuatnya..

02 August 2011

hari ini berpuasa sudah.. 1/8/2011

hari ni hari ke 2 aku bepuasa. pergh semalam puasa penat siot! 1st day posa aku 
buka kat umah MIL dia masak sotong sambal,ikan tahu and butter prawn. yg last ni 
aku yg buat. huhu.. hari ni tgh plan nk masak ayam grng rempah,udang n sotong masak lemak n sayur grng. ok la tu kan.. pergh kena plak ngan air sirap selasih :) lagi la terliur.. ups aku 
posa mana ble terbayangkan makanan. bila dah tiba posa ni, aku jd penat n ngantuk 
pasal tdo kol 12, bagun sahur kol 4am. pas tu sambung tdo jap tpmmg penat n ngnatuk.
now aku kat opis rasa sleepy giler2. nk lg dhiya plk asek bagun je mlm td. tak pa ini 
pengorbanan seorang ibu. aku akan lakukan apa saja untuk babyD.Buat pertama kalinya
aku posa sebagai pekerja RNT solution Sdn Bhd. Ni company baru aku bekerja 
sekarang. Lebih tenang dan kurang penat dr keja maxis dulu. walau pun gaji kat
maxis tersangatla bagus tp aku x punya masa mcm sekarang nk blk awal for family n nk 
spend more time ngn hubby n anak..main focus lepas kawin aku mmg nak spend more time dgn family.klu x spend masa lebih baik jgn kawin. commitment tu yg penting. alhamdulillah posa tahun ni bole blk awal sharp at 5.30 and Johan amek aku pasal aku malas nk drive. hahaa..

Lari topik kejap, bila dah menaip ni mula la aku berpikir..
tiba2 aku teringat semalam aku terbaca kisah khairul fahmi akak apek putus tunang ngan jejari runcing @ www.jejariruncing.blogspot.com .. sian gak kat minah ni pasal dh nk kawin bln 10 ni tetiba putus plk. tu yg aku x nak tunang. nasib masa time aku kena lamar ngn Johan dulu aku tak bertunang. takat cincin risik je. aku syukur sgt2 sebab mama n papa paham yg aku mmg x ske tunang ni. bkn x nk ikut sunah rasul,tp aku x berani coz aku tau perangai aku mcm mna.

hurm hidup penuh dugaan..

01 August 2011

ni gambar babyD masa baru lahir



gambar ni masa babD umur sebulan baru blk check up n inject :)











yg ni plak masa umur dia sehari. puteh nyeerrr..










sama ngan yg ni.seharai  :)





life after giving birth to Dhiya Amanda

Hi .. sekali lagi dlm hari ni aku update blog ni. This is because aku dh lama sgt x
update blog and aku nk tulis blog ni.aku suka sebab aku nk anak2 aku baca apa yg aku tulis n apa yg aku rasa pada derang .. bila dh besar derang akan faham kenapa mummy suke sgt ada facebook lah,friendster lah,multiply lah, flickers lah, fotopages lah.. aiyoo... huhu..
tp yg masih active only facebook,fotopages n multiply serta blog ni.
ok back to the topic. Lepas aku lahirkan dhiya atau shortform babyD ni,
aku berpantang kat umah sis aku selama 3 minggu pastu terus blk umah sendiri 
dah x sabar nk besar kan anak dgn family sendiri. kebetulan plak masa tu nk raya. 
so sempatla aku n hubby bawak babyD pegi jenjalan ke 
KEdah n Pianng. Siap masuk Danok nn Hatyai tu!! bayang kan bdk ni baru umur sebulan dah ada passport. punya seksa la nak amek gambo passport dia. 6 kali jugak la nk dpt. 
Sakan berjalan babyD dpt collection of RM447 duit raya(banyak tu). Tp mummy dah pakai
buat beli pampers,bayar insurance n beli baju awak ye. i.allah ada rezeki next time mummy
bayar blk kat u ye babyD ku sayang. hhuhuu.. bila dah start keja aku hantar dhiya kat 
umah babysitter. We all panggil dia kak nor. BabyD panggil dia 'mak' .. yg masalahnya 
bdk ni dia x nk dgn org. Klu dgn Mak dia ok. aku bg pas kat org mula la meragam..
pastu plak meraung macam kena bantai. tak pa la babyD dah serasi ngn 'mak' dia 
sekarang. 24 july 2011 lepas kami sambut bday babyD kat swimming pool Sunway. happening tuh!!!. nnt aku up gambo sket ye. or else ble g cr kat facebook je.

my life after marriage n dpt baby :)

hi lama btol tak updat blog ni. Hari ni nak cerita pasal life aku sepanjang berkahwin sampai la ada baby yg dah berusia setahun.
Aku kawin tahun 2009. tahun 2010 bln 7 dpt anak. baby aku namakan DHIYA AMANDA BINTI JOHAN ARIFF. bila pikir blk mmg kelakar time nk bersalin kan budak ni. Masa tu aku kerja kat maxis. so nk jdkn cerita keja kat maxis ni sgt la stressss.. masa tu kandungan dh usia 38 minggu. kira klu nk bersalin anytime bole. Nk jdkan cerita masa tu hari rabu n MIL aku nk dtg umah. Aku plk kebetulan cuti Off day. aku buat la kerja umah mengemas dn sebagainya. ekceli masa ngandung aku adalah insan yg paling pemalas.. huhu.. tetiba dtg rajin. malam nya masa MIL aku dtg lepas dinner aku sakit perut yg amat sgt. tp masih bole bertahan. bila pagi baru je perut aku memulas mulas pedih. so,aku decided nk g hospital selayang. Dr klang aku pun gerak ke hospital selayang.. tetiba doc kata baru bukak 2 inci n awak blk umah dulu.siot je ayat doc tuh.berangin aku satu badan, so blk la dgn kadar segera. perut dh membuyut n sakit tp kena blk umah dulu. atas alasan x cukup bilik. FINE aku blk! then aku tunggu dulu seharian. lepak kat umah sis aku sambil layan contraction. tgk mlm buta pukol 3am hari jumaat aku dah x larat nk tahan ajak laki aku g spital. sampai sana doc ckp aku blom nk bersalin lg. ni sakit main2. kira false alarm. hangin aku doc ni. nama dia Doc ARISSA. aku baru teringin nk letak nama anak aku DHIYA ARISSA, sekali tgk nama doc tu buat aku bengang. tu yg tukar jd Diya amanda,huhuuu... esk nya pagi2 hari jumaat aku g lepak bersarapan ngn family sis aku. terus aku g klinik n dewan bersalin kat gombak tu. Doc tu kata if awak x larat nk bersalin depa bole induce,aku dah tk larat nk tahan terus said OK saya nk induce. Hubby pun tercengang terpaksa kata ok. hahaa.. sis aku pun agree.. induce punay induce x mo kuar gak budak ni. Last2 ari sabtu doc kata kena operate pasl baru bukak 3 inci. tk le nk push takut baby lemas. tepat jam 11am bersamaan 24 july 2010 hari sabtu lahirlah anak aku ke dunia dgn cara c-section. berat 3kg. hurm.. sonok tau ada bb ni. Aku fully BF lagik.