Posts

Showing posts from August, 2011

hari ini berpuasa sudah.. 1/8/2011

hari ni hari ke 2 aku bepuasa. pergh semalam puasa penat siot! 1st day posa aku  buka kat umah MIL dia masak sotong sambal,ikan tahu and butter prawn. yg last ni  aku yg buat. huhu.. hari ni tgh plan nk masak ayam grng rempah,udang n sotong masak lemak n sayur grng. ok la tu kan.. pergh kena plak ngan air sirap selasih :) lagi la terliur.. ups aku  posa mana ble terbayangkan makanan. bila dah tiba posa ni, aku jd penat n ngantuk  pasal tdo kol 12, bagun sahur kol 4am. pas tu sambung tdo jap tpmmg penat n ngnatuk. now aku kat opis rasa sleepy giler2. nk lg dhiya plk asek bagun je mlm td. tak pa ini  pengorbanan seorang ibu. aku akan lakukan apa saja untuk babyD.Buat pertama kalinya aku posa sebagai pekerja RNT solution Sdn Bhd. Ni company baru aku bekerja  sekarang. Lebih tenang dan kurang penat dr keja maxis dulu. walau pun gaji kat maxis tersangatla bagus tp aku x punya masa mcm sekarang nk blk awal for family n nk  spend more time ngn hubby n anak..main focus lepas kawin aku mmg nak spend…

ni gambar babyD masa baru lahir

Image
gambar ni masa babD umur sebulan baru blk check up n inject :)










yg ni plak masa umur dia sehari. puteh nyeerrr..









sama ngan yg ni.seharai  :)




life after giving birth to Dhiya Amanda

Hi .. sekali lagi dlm hari ni aku update blog ni. This is because aku dh lama sgt x update blog and aku nk tulis blog ni.aku suka sebab aku nk anak2 aku baca apa yg aku tulis n apa yg aku rasa pada derang .. bila dh besar derang akan faham kenapa mummy suke sgt ada facebook lah,friendster lah,multiply lah, flickers lah, fotopages lah.. aiyoo... huhu.. tp yg masih active only facebook,fotopages n multiply serta blog ni. ok back to the topic. Lepas aku lahirkan dhiya atau shortform babyD ni, aku berpantang kat umah sis aku selama 3 minggu pastu terus blk umah sendiri  dah x sabar nk besar kan anak dgn family sendiri. kebetulan plak masa tu nk raya.  so sempatla aku n hubby bawak babyD pegi jenjalan ke  KEdah n Pianng. Siap masuk Danok nn Hatyai tu!! bayang kan bdk ni baru umur sebulan dah ada passport. punya seksa la nak amek gambo passport dia. 6 kali jugak la nk dpt.  Sakan berjalan babyD dpt collection of RM447 duit raya(banyak tu). Tp mummy dah pakai buat beli pampers,bayar insurance n b…

my life after marriage n dpt baby :)

hi lama btol tak updat blog ni. Hari ni nak cerita pasal life aku sepanjang berkahwin sampai la ada baby yg dah berusia setahun.
Aku kawin tahun 2009. tahun 2010 bln 7 dpt anak. baby aku namakan DHIYA AMANDA BINTI JOHAN ARIFF. bila pikir blk mmg kelakar time nk bersalin kan budak ni. Masa tu aku kerja kat maxis. so nk jdkn cerita keja kat maxis ni sgt la stressss.. masa tu kandungan dh usia 38 minggu. kira klu nk bersalin anytime bole. Nk jdkan cerita masa tu hari rabu n MIL aku nk dtg umah. Aku plk kebetulan cuti Off day. aku buat la kerja umah mengemas dn sebagainya. ekceli masa ngandung aku adalah insan yg paling pemalas.. huhu.. tetiba dtg rajin. malam nya masa MIL aku dtg lepas dinner aku sakit perut yg amat sgt. tp masih bole bertahan. bila pagi baru je perut aku memulas mulas pedih. so,aku decided nk g hospital selayang. Dr klang aku pun gerak ke hospital selayang.. tetiba doc kata baru bukak 2 inci n awak blk umah dulu.siot je ayat doc tuh.berangin aku satu badan, so blk la dg…