14 June 2012

it has been a while since April..

Perasaan sedih aku masih melekat di hati. Arwah Uda Wali meninggal dalam senyuman last 8/6/2012. Sakit yang dtg mengejut and within 3 weeks arwah pergi meninggalkan kami... sedih sangat. masih x da mood nak terus kan blog writing at this moment. Just enjoy arwah photo around 10 days before he pass away..... innalillah hi wainnailai hi rajiun.....

dalam kenangan:-


20 April 2012

the best of you

BabyD,

setiap kali dhiya merengek merajuk mintak di pujuk.... mummy akan teringat diri sendiri...

setiap kali dhiya petah berkata-kata,mummy akan nampak bayangan sendiri ...

setiap kali dhiya sepahkan rumah dan tak nak kemas balik,mummy akan nampak diri mummy..

setiap kali kita sekeluarga ke mana2 tempat yang ada playground and dhiya nangis nak mintak main,setiap kali tu mummy nampak diri mummy yang lepas...

setiap kali dhiya mintak toys baru tapi mummy tak bagi,mummy akan nampak diri mummy masa kecik...sebijik...

setiap kali daddy tinggalkan kita ke outstaion,dhiya akan duduk depan pintu melambai sambil muncungkan bibir dan menangis...... setiap kali tu mummy nampak diri mummy...


..........


kita sama dan setiap kali dhiya buat sesuatu perkara dan merajuk, mummy tau cara nak pujuk dhiya sebab kita serupa....




tuhan ku .... aku sentiasa inginkan dhiya menjadi lebih baik dari diri ini.. KAU bantulah aku dan kau berikan lah petunjuk untukku membimbing DHIYA AMANDA BINTI JOHAN ARIFF ...amin

19 April 2012

HAPPY B'DAY TO ME

kalau nak di ingat kan balik waktu macam ni,30 tahun lepas...

mama baru lepas bersalin kan aku pukul 6am kat rumah kg puah seberang Gombak. terima kasih mama sebab lahirkan GG ke dunia ni.. GG berjanji akan menjaga hati mama selagi bole.. Bila dah ada pengalaman sebagai mummy kepada BabyD,GG tahu apa yg mama rasa dalam tempoh membesar kan GG dulu.. GG hargai sangat walaupun keluarga kita berpecah belah tapi GG bahagia sebab ada 2 keluarga. Orang lain ada 1 keluarga je :)

Kepada diri aku sendiri,aku sangat seronok sebab umur aku dah cecah 3+ hahahaaa..... suka la sangat!!

16 April 2012

KELEBIHAN MENJADI WANITA DAN IBU

~Kelebihan Menjadi Isteri yang Solehah~
  1. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
  2. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
  3. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut (permata).
  4. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
  5. Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.
  6. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di baitullah.
  7. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
  8. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
  9. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tuala emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tuala perak.
  10. Seorang isteri yg menyambut baik kedatangan suaminya yg dalam keadaan marah, Allah akan beri padanya setengah pahala jihad
  11. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki SYURGA.
~Kelebihan menjadi Ibu yang Solehah~
  1. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 8 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
  2. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
  3. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
  4. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
  5. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
  6. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
  7. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
  8. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
  9. Apabila seorang wanita melahirkan anak & dia mati maka dikira mati syahid.
  10. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

14 April 2012

NAMA BAYI ISLAM PILIHANKU

Nama Bayi Lelaki:

1)
Dhafir/Aqil                           DHAFIR AQIL
Menang/bijak

2)
Dhahir/Afwu                 DHAHIR AFWU
Yang membantu/pemaaf

3)
DAIYAN/amjad                   DAIYAN AMJAD
Hakim/mulia,soleh

4)
Difa/Afkar                       DIFA AFKAR
Pertahanan/yang bijak

5)
Daffa/Adli                            DAFFA ADLI
Pembela/keadilanku

Nama Bayi Perempuan:

1)
Dahlia/Amirah                  DAHLIA AMIRAH
nama bunga/Yang bahagia

2)
Dalila/Adlina                 DALILA ADLINA
Petunjuk/bukti -Keadilan kita

3)
Dina   - Aisyah                         DINA AISYAH
Keagamaan - kehidupan

4)Dayana  - Afifah                   DAYANA AFIFAH
Yang kuat - Bermaruah

5)dahiyah  - Arifah                  DAHIYAH ARIFAH
Yang pintar - bijaksana




16 March 2012

~perubahan diri lepas ber anak~

Dalam kes ni aku nak share 1 citer, masa awal ngandung kan BabyD dulu aku selalu rasa sakit bahu and tangan. Tetiba lepas bersalin ada 1 benjolan macam urat tergeliat dlm tangan aku dekat dengan pergelangan tangan kanan ni. Makin lama makin besar pulak benjolan nya. Semenjak 2 bulan lepas bahu kanan ni makin nyilu sangat!!!... so every time nyilu aku sapu minyak kat benjolan tu and kat bahu.Lega la kejap. pas tu jadi blk. Dah macam2 cara aku buat. 



1/ aku beli minyak ni: 

 
2/lepas tu at the same time aku cuba pulak makan benda alah ni 







 3/bersauna pun bole tahan jugak sekarang ni. Nak bagi urat kembang supaya darah mengalir dengan bagus.




Al-kesahnya ibu angkat aku kata ,badan aku ada bela2 yang masuk. Lagi.... suka hati ibu angkat aku punya mulut! tak sayang mulut betul ibu tau.. dia kata bahaya ni ko ada keturunan.. yang iya nya memang bahu kanan ni sakit dari kecik2 dulu lagi. Penangan meniaga pasar malam. 


Bila dah ber anak ni baru nak rasa urat semua longgar. Nak tak nak aku kena exercise. Badan dah macam badak sumbu dah ni. Aku stress okeh!! masa muda badan sgt langsing seperti ini : -







Owh saya tertekan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!     *** wahai Hubby ku sayang, bagi lah cinta semangat yer... ngeh3... bwek geli :p









15 March 2012

~ kenangan bersama the most i missed ~

April 2004 adalah bulan pertama aku kenal syamilatulhani @ Umi. We were so closed even kat office and kat rumah,. kami pergi memana sama2. I missed her so much. aku kenal my hubby pun because dia yang bawak aku masuk join kelisa club. Masa tu aku x da kereta lagi. So hari2 pergi kerja tumpang dia. Pergi dan balik. bayang kan yer... betapa rapatnye kami :(
Bulan 5 2007 aku berhenti kerja dari Vads Bhd so i moved to Klang.. dapat kerja baru... Since that kami makin renggang.. Slowly kami lost contact. Hati ni sebak sangat. selalu cerita kat hubby... kenapa bila jauh freindship pun akan jauh? hubby kata sabar sayang ... mungkin ini adalah cara yang terbaik untuk kami jadi stronger in relationship kami. Tapi ... apa yang aku sangka rupanya makin suram.. aku ngan umi makin lama makin jauh... salah aku jugak..Masa wedding aku , umi adalah peneman setia masa nikah dan jugak sanding. Aku happy sangat. Masa dia nikah aku datang.. tapi masa sanding aku tak dapat hadir atas masalah kerja... aku pun sangat stress masa tu. Nak buat macam mana.. Nowdays aku dengar dia dah ngandung aku happy for her.. Sangat happy... I really hope she missed me too. Because i really missed her a lot... only god knows  :(


Umi if you read this.... pls know that i misses you so much and i'm sorry if i did hurt your feelings...

 Aku adalah driver dia .... no hands free okeh.. macam bapak kami punya rules je. sambil bawak kereta siap bole kuarkan kepala!!! hahhahaa





She is so understanding and helpful.. 





Masa ni kami dekat cc Radhi .. kebetulan nak dekat raya x silap.. 




Friendship forever ... 



Umi akan snap gambar x kira masa. she with her camera....




Masa ni kami nak ke Planet Hollywood kalau x silap.... nak sambut apa tah..
 



Since the day i met you until now you are always in my heart dear umi..



Innocence face from her..




Love her....



Ni lah group kami masa di vads..
  


we were so happy.. Missed those memory.



BabyD Expression ~~!!!

Lately my BabyD suka sangat buat face expression. A different kind of expression. Especially when she show her teeth.. So cute. Contohnya macam gambar kat bawah ni:
Bila ambil gambar guna iphone kita boleh turn to use front camera kan? So G suke ambil gambar dengan BabyD bila facing front. So bole tengok muka dia buat face expression. Yang gambar bawah ni BabyD ikut G ketap mulut .





 Yang ni masa kami pergi subang parade kot.. mana tah,x ingat. BabyD nampak kereta pengantin. Punya excited dia... di tunja tunja nya muka hello kitty tuh!






Tengok tuh... muka terjebak kegembiraan. Tapi malangnya gambar ni goyang :(
 




 Ok sila perhatikan gigi BAbyD yang kat bawah tu. Gigi taring je atas & bawah belum tumbuh lagi. Yang lain lengkap sebaris cantik macam Mummy dia   ** wink~~wink~~ perasan comel betul saya.. senyum sambil mata pandang atas tangan kat bahu..hehee







Cuba tengok BabyD punya perangai. Ni baru 1st time makan gula kapas. habis tau semua di bedalnya. lepas tu jadi hiper active duk melompat sana sini..
 





Tengok BabyD ikut G buat face expression :p

** like mother like daughter 
 





Ni gambar masa g wedding hubby's friend. cantik betul bunga tuh. Event dia pun bole tahan gak la .
 






Omak aih... gigi BabyD !!! rata jer...
 





BabyD suka sangat tengok flower.... BabyD pelat so bila dia sebut flower jadi fowerrrr....
 




Ni activity kami jenjalan ke Sunway piramid. Bila BabyD nampk je lembu tu terus dia excited. Ye la kat umah mana pernah tengok lembu kan...
 




Ni expression bila BabyD nak suap makan kat Mummy dia.
 




BabyD lepak kat umah MAk hari ahad lepas. Habis satu rumah dia pergi geledah nya. rindu sangat la tuh :p
 
 
Kalau dalam keta BabyD akan tidur kat kerusi dia. So bila dia tidur dia akan buat kepala senget macam ni. macam mana sekali pun kita tegak kan dia mesti nak senget jugak. Lantak la sayang ~~!!!


Ni masa G duk sibuk tampal pelekat tu kat hp cover. BabyD sibuk nak tampal jugak. pastu G tepek kat dahi dia.
 


10 March 2012

Roti sosej for dinner

Hari Khamis lepas G nya mood rajin sgt. Buat roti sosej homemade. pastu hari rabu lepas buat pizza. Now i'm on diet mood. Malam tak makan nasi. siang je kalau nak makan pun. 
Hari ni punya cerita,babyD demam pasal gigi taring nak tumbuh pulak. Adoi la... last 2 weeks demam sebab gigi geraham tumbuh. Kenapa la anak ku.... mummy risau tau :(

No mood nak type blog ari ni ......






ZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

02 March 2012

THEY ARE SO ANNOYING!!!!!

Arghhhh!!!!!......... bila ada orang yang lebih ilmu pengetahuan dari kita buat kerek, apa yang korang rasa?  Its just so annoying tau!!!  ***** Why everywhere i go i have to face this kind of people. Aku tengah marah ni. pagi2 buta mood swing.What the hell??? *** ni marah dlam hati. orang macam aku ni mulut memang macam la***at... tapi hati aku baik.. ngeh3. Aku kadang x sampai hati nak marah or sound orang ... tapi mulut aku ni suka hati mak pak dia je nak lepas ..

01 March 2012

New baby sitter


Bila la masanya G nak update blog ni, malas sungguh rasanya.. bulan feb dah berlalu. Meh nak citer pasal babysitter. Middle month feb lepas babysitter babyD mintak tolong, katanya dah tak boleh nak jaga babyD sebab dah tak larat. I understand and i try to find a new babysitter for my babyD.
Then baru teringat same row dengan my house tu ada babysitter yang jaga budak same age babyD dalam 3 orang. So after talk with hubby we agreed to send her there. Hari ni start la kami hantar babyD ke rumah babysitter tu. We call her kak lili. BabyD call her mama. Since semalam lagi we all dah bagitau babyD that tomorrow you gonna stay with mama lili. Dia pun sibuk tolong G kemas barang2 yang nak di bawa ke rumah mama lili. Nak jadikan cerita,this morning we all nak hantar babyD awal. Because takut babyD tak nak stay nanti masak plak kan. ** padahal mummy dia yang takott **

BabyD dah la ske buat aksi terbaring-baring sambil menjerit mintak di ambil.So G ngan hubby hantar la dalam around 7.50am macam tu... Sampai je rumah mama lili, babyD nak nangis. G dah risau babyD jerit2. So i just pass her to mama lili then chaowww.. tak citer banyak. Bila dah hantar tu tak pulak dengar suara babyD nangis.. sangat pelik. Maybe ada kawan kan.. So saja la nak usha line. nak gi kerja memang G akan lalu depan rumah kak lili tu. So G intai buka cermin tingkap kecik je ** ala2 pengitip tak bertauliah.** Masa lalu depan rumah tu nampak mama lili letak babyD atas pangku dia. Then muka babyD ngadap pintu .. aiyoo... larikkk!!!!! takur kang babyD nampak. pecut la apa lagik! hahaha.. memang lawak der... 
Now dah tengah ari. Duk bersms ngan kak lili and she said babyD tak banyak nangis. cuma bila nampak pintu carik mami je :(  ** nangis G bila terbayang rupa babyD mintak di dukung**

Kena tabah kan hati ni.. Kak lili kata babyD makan nasi lauk sup fishball and roti strawberry. Now tengah tido sambil tengok tv citer monyet. hahahaha...tak sure la citer apa. 

Alhamdulillah semuanya selamat and G rasa lega. Balik kang nak g amek video kat umah and sambut babyD. Nak tengok macam mana riaksi dia. hahahaa...



09 February 2012

~ Bangkok Trip~

4th Day in Bangkok

Hari kepulangan ku... Time ni bergambor je la keje nya... 

 Gambar hotel indra tempat kami menginap di hari terakhir..


 Jenjalan depan hotel sambil bergambor..


 comel tak kami?


 Me and afina..BabyD tido time ni.


 Photographer amek gambor dari bawah menunjukkan saya montels...
 Gading gajah dan saya...hahaha



 Last gambar seblom naik bas.. nak ke airport.



 Makanan last kami di bangkok..


 Time ni BabyD tengah emo..





 Yang kat belakang tu EnMansor dan wife. Cust RNT


 Huwaaaa....emo sudah mari!!! rindu daddy :p


 China shipping container..


 Last view to airport



Bergambar dengan mama n BabyD di airport...













~ Bangkok trip ~

3rd day in Bangkok

 Hari ke 3 we all ke Pattaya... lepak layan massage , tengok elephant show,tiger and crocodile show. Honey place(tempat buat madu).. malam tu g layan hard rock cafe pattaya... syok woo... kat pattaya banyak tempat mandi kucing.. hehehe.. tempat mandi kucing ni adalah tempat ayam2 di malaysia. so x elok di masuk. Takat lalu je la.. gambo pun x amek bahaya :p



 Time ni G n BabyD nk try amek gambar ngan gajah tu.


 Tengok BabyD takut nak amek gambor.


 Ni BabyD dah ready sket la.


 Nak Amek gambo ngan gajah ni kena bayar 50bath = RM5 la. tak mahal..



 Rombongan cik kiah kita...


 Buntuts gajah....


 time ni gajah nak menari..





 Siap... sedia!!.....


 Gajah yang tengah tu berdiri tegak... pandai gajah2 ni menari, main bola jaring,bola sepak,baling dat ke belon.. macam2 la depa pandai buat. Bila bg pisang busuk depa tak mau. pandai kan?


 Sangat comel


 Jinak sgt...


 Gajah ni ada gading tapi di tutup. Kata juru pandu tu before this gajah ada buat show kat tempat awam tapi ada org tercucuk gading gajah sebab dia ngamuk tengok ramai org n tempat baru. Buat show bukan kat tempat sendiri. Start tu yang thailand buat law elephant show kena buat kat pattaya sahaja. Tempat gajah do ternak. Tak pasti la G betul ke tak :)


 BabyD tercengang tegok gajah


 Ni crocodile show..


 Seram tgk dia masuk kan kepala dalam buaya tuh


 Cantik tak baju ni? Beli for BabyD rm25 je :)



 Ni ben10 warna pink...