12 June 2015

Trip ke cameron highland 2015

Part 1

Haaa kerlass cuti sekolah tgh tahun bawak anak2 gi bercuti. Padahal anak aku si dhiya tu baru 5 tahun. Ok meh nak cerita trip aku kali ni. Perjalanan sabtu sebelum subuh dan pulang ahad sebelum jammed ;)

Hotel:

Kami booking pakai agoda.com je. Duk menginap kat hong kong hotel. Harga boleh tahan. Rm241 untuk 1 malam. Paling best sebab nak ke pasar malam hanyalah 2 ke 3 km je jalan kaki. Suasana bilik jgn tanya. Memang aku tak hamek gambor pasal banyak adegan sensored(maklumlah anak dara 2 org) kalau korang nak tgk pergi la tgk kat website dia hongkong hotel cameron highland

Perjalanan ikut simpang pulai hari pertama:-

Kami bertolak dari sebelum subuh jam 5am. Ikut simpang pulai sebab aku jenis kaki mabuk duk dalam keta yg perjalanan dia herot berot. So sedang elok sampai kat area tanah rata dalam jam 9am. By the time kami sampai tu kedai2 belum bukak lagi. So project pertama mandikan anak2 dara berdua ni. Kami singgah dekat masjid tgh2 pekan brinchang. Sejuk gigil weh air masjid tuh. Mandi koboi la apa lagi!!!

Kami pergi pit stop pertama health strawberry farm. Tapi tak berpeluang nak petik2 strawberry sebab dh x cukup buah kata mamat bangla tu. Depa jual 2 bekas besar n 2 bekas kecik rm30. Aku rembat sekali dgn sekotak kecik coklat. Konon nak cicah ala2 dato CT. Sedap manis berlemak !!!
Habis lepak strawberry farm aku gerak pergi lepak ladang teh nak makan sebab perut dah nyanyi lagu cak lem pong. Mahai giler nasi lemak ayam rm12.50 x masuk gst.
Teh o panas perisa strawberry dgn raspberry segelas rm5.50.. haaaa ko hado??? Minum air teh o harga hotel 5 bintang duk tepi ladang teh ..kerlas kan???
Pastu konon nak rasa scone pun sama harga boleh tahan. Total makan kt situ je rm50 x lari. Habis kami lepak ladang teh kami singgah jap 1 strawberry farm yg aku x berapa nak ingat namanya. Tempat tu singgah pun sebab jalan dari tanah rata ke brinchang jam giler. Punca jam sebab org nak isi minyak kat petronas n shell.(2 petrol pam yg ada di atas cameron)

Lepas tu kami cari mardi tempat mcm2 pokok ditanam.berjaya rembat pokok thyme dgn oregano..murah tuh. Pastu x lupa beli baja sekali.

Sedang elok sampai brinchang dh timing nak checkin hotel. So sampai je mandi2 hot shower lepas tu tidur zzzz.. sebelum maghrib bangun siap2.lepas solat jalan kaki ke pasar malam. Time ni memang best. Sejuk2 sambil jalan kaki peluk2 hubby. Hahaha berangan ala2 che ta jenjalan kat kota london ;p
Kat pasar malam kami beli jagung 31 biji rm30. Kena tipu hidup2. Katanya 40 biji rm30 .. dah balik kl bukak2 semua jagung separuh siap je. Pastu siap berulat . Tak pa la x da rezeki.

Kat pasar malam ni kami makan mee bakso. Sedap weh sejuk2 makan sup. Kat Cameron ni banyak kedai steam bot. Memang harus pekena sup2 bila time sejuk. X banyak benda kami beli. Cumanya makanan yg jarang sgt dpt kat kl la mcm: sayur brokoli,bayam gnrg tepung. So balik bilik lepak depan balcony makan strawberry cicah coklat dgn habiskan makanan pasar je. Tidur awal sebab sejok!!!.. disebabkan hotel ni betul2 tepi jalan besar bising giler

Sambungan part 2 esok ek

No comments:

Post a Comment